پنجشنبه، 30 فروردین 1403
  
تاریخ ایجاد: 1392/05/13
تاریخ ویرایش: 1392/08/25
تعداد بازدید: 6329
امتیاز: 4.2 از 5 (11 رای)
  • گروه: رود دره ها
  • عنوان: رود دره دربند
  • ناحیه: ناحیه 3
  • محله: دربند
  • نشانی: محله دربند، تجریش، انتهای خیابان دربند
  • تلفن:
  • پست الکترونیک:
  • وب سایت:
  • مساحت:
  • متولی: سایر موارد
مشخصات
رود دره دربند، یکی از پر مراجعه‌ترین مسیرهای کوهستانی شمال تهران با تعداد زیادی رستوران و کافه و فروشگاه است که با فراهم کردن امکاناتی از قبیل تله‌سیژ مقصد خوبی برای گردشگران به شمار می‌رود. همچنین، مسیر دربند، شیرپلا، سیاه‌سنگ، رایج‌ترین و کوتاه‌ترین مسیر برای فتح قلّه توچال است. رود جاری در این دره (رودخانه دربند)، پس از عبور از دره دربند و از کنار قهوه‌خانه‌ها و رستوران‌های حاشیه آن، وارد شهر تهران می‌شود، این رودخانه علاوه بر تامین آب باغات مسیر، مجموعه سعدآباد را نیز مشروب می‌سازد. مطابق پژوهش‌های انجام شده طول دره دربند بیش از 4700 متر ذکر شده است (1). این رود دره با هوای دلپذیر تابستانی‌اش، از دیرباز پذیرای ساکنین تهران و میهمانان آنان بوده است.

پانوشت: : ایرانی بهبهانی، هما؛ حفاظت و باز زنده سازی منظر رود دره دربند بر اساس الگوهای رفتاری، مجله محیط شناسی، تابستان 91.
سیمای عمومی و ساختار محیط
دربند، رود دره‌ای سنگی و صخره‌ای با شیب بیشتر نسبت به رود دره‌های اطراف، در برخی نقاط کم درخت و کم گیاه است. مسیرهای فرعی، آبشارها و دره‌های کوچک و بزرگی در این گردشگاه وجود دارد که هر کدام زیبایی‌های خاص خود را دارند. مناطق میله کوبی و طناب کشی شده در نقاطی که شیب مسیر تند و زمین سنگی است برای جلوگیری از لیز خوردن و سقوط گردشگران، پل‌های متعدد و کوچک و بزرگ، قطعات محدودی از زمین‌های تخت ساحل رودخانه که قابل اتراق کردن هستند همراه با رودخانه‌ای خروشان در بستری سنگی که متاسفانه محل تخلیه فاصلاب بسیاری رستوران‌ها و کافه‌های حاشیه آن است که دو طرف رودخانه را در ابتدای مسیر بصورت متراکم پوشانده‌اند از دیگر فضاهای این گردشگاه به شمار می‌رود.
دره دربند سرسبز و پر آب است و بستر رودخانه آن نیز سنگی می‌باشد، در این رود دره، امکان حرکت موازی با رودخانه در مسیرهایی از زیرسایه سار درختان تا مسیرهایی از روی یال‌ها در زیر آفتاب امکان پذیر است. دره‌های اصلی رودخانه دربند عبارتند از: دره اوسون، دره آبشار، دره ‌اما‌مزاده ابراهیم (ع)، دره کاک، آب شیردره و دره زون.
محله دربند (ابتدای خیابان دربند در میدان قدس) در ارتفاع ۱۷۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته و قسمت‌های قدیمی آن عبارتند از مرغ‌محله (مغ‌محله)، کنارمحله، کلاغ‌پر و سربند. روستای پس قلعه نیز در مسیر این رود دره واقع است.
امکانات رفاهی

علاوه بر رستوران‌ها و کافه‌های فراوان در یک ساعت اول مسیر - که تا دو راهی اوسون کمی از تراکمشان کم می‌شود - هتل اسون، تله سیژ، سرویس بهداشتی میدان سربند، پایگاه امداد و نجات مرحوم داودی که به باند فرود هلیکوپتر مجهز است با مدیریت هیات کوهنوردی و بعد از پل چوبی مسیر (معروف به گذر آقا مهدی) در مسیر پناهگاه شیرپلا و قله توچال قرار دارد، پناهگاه شیرپلا با تراس مشرف به کوهستان و امکانات پذیرایی رستوران، خوابگاه، سوئیت خانوادگی، آشپزخانه عمومی، و سرویس بهداشتی، جان پناه امیری در مسیر پناهگاه شیرپلا تا قله توچال در دو طبقه، همچنین پناهگاه شروین و دو جان پناه قله (یکی تقریباً بدون استفاده) و دیگری جان پناه گنبدی فلزی سنگی از امکانات این مسیر می‌باشند. این رود دره در ابتدای مسیر پر است از غرفه‌های فروش میوه‌های مختلف از انار گرفته تا سیب و زغال اخته، آب میوه تازه و تنقلات و به ویژه انواع لواشک، قره قروت، آلوچه و آلبالو خشکه با رنگ‌های عجیب و غریب صنعتی و غیر بهداشتی. با آمدن فصل سرما نیز مسیر پر می‌شود از غرفه‌های فروش آش رشته داغ و لبو. همچنین در روستای پس قلعه امکان تهیه لبنیات محلی و نان تازه فراهم است.
از دیگر امکانات مسیر می‌توان به پایگاه امداد در میدان دربند که در روزهای تعطیل فعال است و پایگاه هلال احمر که در نیمه‌های راه مستقر شده و خدمات رسانی می‌کند، اشاره نمود. در این مسیر همچنین باجه تلفن عمومی (نزدیک گذر آقا مهدی) نصب شده است.

ریشه جذابیت

دربند که از دهکده‌های قدیمی شمیران واقع در شمال باغ سعدآباد است، علاوه بر طبیعت زیبا، از تاریخ غنی نیز برخوردار است. رود دره دربند که طی مسیر آن گردشگر را با مناطقی با شیب زیاد و صخره‌ای مواجه می‌کند در ابتدا تا حدود یک ساعت پیاده‌روی در دو طرف مسیر کافه و رستوران‌های رنگارنگ برای هر سلیقه و بودجه‌ای خدماتی برای ارائه دارند. این مسیر که با گذر از آن با کوچه باغ‌هایی با درختان کهن و سربه هم آورده و صدای آرامش بخش رودخانه آبشارهای کوچک و بزرگ مواجه می‌شویم، بسیار پر تردد و زنده بوده و تا پاسی از شب، پذیرای گردشگرانی است که جهت استفاده از رستوران‌های ابتدای مسیر به آن مراجعه می‌کنند؛ یا کوه نوردان حرفه‌ای که صعود شبانه در سکوت کوهستان را ترجیح می‌دهند.
مسیر عمومی‌آین رود دره تا آبشار دوقلو که با طی مناطق صخره‌ای پرشیب نیز همراه است، تقریباً برای یک کوه پیمایی که احتیاج به توان جسمی نسبتا مطلوب دارد، مناسب است. سرسبزی زیاد برخی مسیر‌های فرعی این منطقه و دیدن پرندگانی از قبیل صعوه، دم سرخ، سهره، زاغ نوک سرخ، دلیجه، کمرکولی از دیگر جذابیتهای این مسیر می‌باشد.

زمان مناسب بازدید

فصل بهار با خروش رودخانه، آب شدن برف‌ها و زنده شدن طبیعت، تابستان با خنکای دره‌ها، صدای پرندگان و میوه‌ها این فصل، پائیز هزار رنگ مخصوصاً در روزهای بارانی و زمستان که زمین برف پوش انسان را چنان از محیط شهری دور می‌کند که انگار این رود دره فرسنگ‌ها با شهر فاصله دارد.

خطرات و مشکلات احتمالی

این مسیر به علت صخره‌ای بودن و شیب زیاد در بیشتر طول آن می‌تواند در صورت عدم آمادگی جسمی لازم یا بی احتیاطی حوادث ناگواری را ایجاد نماید. در روزهای بارانی همچنین در زمستان رعایت احتیاط چند برابر توصیه می‌گردد.
در روزهای بارانی یا بسیار گرم بهاری که باعث ذوب برف می‌شوند خطر وقوع سیل در سواحل رودخانه زیاد است. همچنین گم شدن در روزهای برفی نیز از حوادث معمول کوهستان‌های شمال تهران است چون با برف پوش شدن زمین، چشم‌اندازها به کلی تغییر کرده، راه‌های پاکوب محو می‌شود و دامنه دید نیز به دلیل کولاک و یا نور شدید منعکس شده از برف‌ها کاهش می‌یابد.

راه های دسترسی

این رود دره در شمال میدان تجریش و بین گلاب‌دره و ولنجک واقع شده است. برای رسیدن به این رود دره ابتدا به تجریش رفته و می‌توانید با طی کردن خیابان دربند (از میدان قدس) و یا خیابان فناخسرو (از میدان تجریش) به انتهای خیابان دربند بروید.

جای پارک

این گردشگاه پارکینگ ویژه‌ای نداشته و در روزهای تعطیل مشکل جای پارک وجود دارد. لذا از خیابان‌های اطراف میدان سربند و خیابان منتهی به آن، همچنین خیابان‌های محله باغ شاطر به عنوان پارکینگ استفاده می‌شود.

دسترسی با وسایل حمل و نقل عمومی

تاکسی: در میدان تجریش سوار ماشین‌های "خط تجریش- دربند" شده و در انتهای مسیر (پای مجسمه) پیاده شوید.
برای رسیدن به میدان تجریش می‌توان از تاکسی‌ها، مینی‌بوس‌ها و اتوبوس‌های منتهی به میدان تجریش استفاده کرد و یا با چند دقیقه پیاده روی از مترو تجریش واقع در میدان قدس و یا اتوبوس‌ها و تاکسی‌های منتهی به آن میدان استفاده کرد.

همجواری های پیاده

بوستان گلاب‌دره، باغ ملک، مجموعه كاخ موزه سعدآباد، تله سيژ، مجموعه باغ شاطر، سورتمه تهران

منابع

سایت کویرها و بیابان‌های تهران (irandeserts.com)
وبلاگ کوهنوردی... نشاط زندگی (مسیرهای کوهنوردی و گردشگری تهران و ایران) (koohestan- n.persianblog.ir)
سایت سنگ نوشته‌های مهزیار (mahziar.ir)
وبگاه شهرداری منطقه 1(region1.tehran.ir)
وبلاگ پرنده نگر (birdwatcher.persianblog.ir)
ایرانی بهبهانی، هما؛ حفاظت و باز زنده سازی منظر رود دره دربند بر اساس الگوهای رفتاری، مجله محیط شناسی، تابستان 91.
ایرانی بهبهانی، هما و دیگران؛ 1391، حفاظت و باز زنده سازی منظر رود دره دربند بر اساس الگوهای رفتاری، مجله محیط شناسی، دوره ۳۸، شماره 6۲، ص 127.

  • Currently 4/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ارسال توسط احسان در ساعت 12:45 ق.ظ در روز 1392/09/25
  عالی


ارسال توسط سهراب در ساعت 11:46 ق.ظ در روز 1395/05/14
  ممنون خیلی خوب بود.. این سایتم خوبه من کلی اطلاعات ازش گرفتم www.safarme.com


ارسال توسط سهراب در ساعت 11:47 ق.ظ در روز 1395/05/14
  ممنون خیلی خوب بود.. این سایتم خوبه من کلی اطلاعات ازش گرفتم www.safarme.com

ارسال


برای ارسال به چندین آدرس ایمیل،
آنها را با کاما جدا نمایید.
Add from my address book
ارسال

2
35.82333
51.42505
گروه: رود دره ها
عنوان: رود دره دربند
ناحیه: ناحیه 3
نشانی: محله دربند، تجریش، انتهای خیابان دربند
آخرین بروز رسانی: 1392/08/25
عنوان:
مشخصات:
ریشه جذابیت:
امکانات رفاهی: